Vanaf welke leeftijd mag mijn baby aardbei?

Gepubliceerd op 16 mei 2021 om 07:20

Met de zomer in het vooruit zicht groeien de aardbeien bij ons in de kas en zie ik in de winkels de aardbeien goedkoper worden. Mijn oudste kinderen zijn dol op aardbei en zelf vind ik ze ook heerlijk. In het kader van de baby moet alles leren eten voorzie ik hem met 11 maanden ook van wat lekkere aardbeien. Hij weet er wel raad mee, maar dan ineens bedenk ik me: Was er niets iets met aardbeien en een baby? Ik merk dat je met een derde makkelijker wordt, en niet overal goed over nadenkt, hij draait echt met het gezien mee. Maar hoog tijd om toch even uit te zoeken vanaf welke leeftijd een baby aardbeien mag?

 

Oefenhapjes met je baby

Vanaf vier maanden mag een baby beginnen met oefenhapjes groenten en fruit. Ik ben zelf altijd begonnen met groente en iets later pas met fruit. Ik meen mij ergens te herinneren dat fruit altijd een zoete smaak heeft en dat baby’s dit altijd wel lekker vinden. Daarom kunnen ze beter eerst aan groenten wennen. Worteltjes zijn zoete groenten en daarom is het advies om ook niet meteen met worteltjes te beginnen. Zelf ben ik bij alle drie de kinderen begonnen met bloemkool en broccoli. Ook omdat we dit zelf vaak eten. Zodra de kinderen vier maanden oud waren zijn we begonnen met oefenhapjes en kregen ze een aantal dagen op rij bloemkool en dan een aantal dagen op rij broccoli.

Je kunt oefenhapjes voor de baby makkelijk zelf maken en invriezen in bijvoorbeeld een ijsblokjes vorm. Zo kun je iedere dag een kleine portie ontdooien.

Potjes of verse groenten en fruit

Ik ben geen voorstander of tegenstander van het een of het ander. Bij ons krijgt de baby beide, net wat uit komt en wat in huis is. Ik begin wel met verse potjes te maken, vaak van overgebleven groenten en of aardappelen van ons zelf. Maar als ik niets over heb, niets in huis heb om voor hem te maken dan pak ik een kant en klaar potje uit de kast. Die potjes worden op behoeften van het kind afgesteld en bevatten ook alle vitaminen en mineralen die een baby nodig heeft. Met fruit doe ik dit ook zo, als we iets zachts in huis hebben, zoals banaan of meloen dan eet hij dat lekker uit zijn knuistje. Maar als ik niet veel fruit meer heb, of veel hard fruit dan maak ik een potje fruit open.

 

Geef je aardbei aan je baby?

Met het aanbieden van potjes fruit, valt mij ook vaak op dat er geen aardbei in de potjes zit. Daarom begon ook mijn twijfel toen ik mijn baby van 11 maanden een aantal aardbeien gaf.

Wat zegt het wereld wijde web over de leeftijd dat je een baby aardbeien mag aanbieden?

Vanaf 12 maanden mag je aardbei aan je kind aanbieden

Vanwege mogelijke allergische reacties is het beter om vanaf de leeftijd van 12 maanden een baby aardbeien aan te bieden. Als er geen allergieën in de familie voorkomen kun je eerder beginnen met het aanbieden van aardbeien. Aardbeien zijn minder goed verteerbaar voor een baby, dus het is wel belangrijk om niet te veel aardbei aan te bieden. Let ook op als je een moeder bent die borstvoeding geeft met het eten van (te veel) aardbeien.

 

Conclusie: ben ik een loedermoeder of valt het mee?

Ik denk dat het wel meevalt. Hij was al 11 maanden toen ik hem aardbei gaf en in onze families komen geen allergieën voor. Ik denk dat je al het eten met mate moet geven en moet kijken hoe je kindje reageert op bepaald voedsel.

Wil je wat meer informatie over fruit soorten die een baby mag en hoe je deze het beste kan bereiden? Lees dan dit artikel over fruit en babyvoeding even.  

 

Team Potjes of team vers?

Nu ben ik wel benieuwd naar jullie, zijn jullie team potjes of team vers? En vooral waarom? Niets is goed of fout natuurlijk he? Belangrijkste dat de kinderen voeding binnen krijgen toch? ;)

 

 

Liefs Lisanne

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.