Home » Blogs » Overige Blogs » Uitje Drenthe: Kabouterpad Odoorn met uitkijktoren; Poolshoogte.

Uitje Drenthe: Kabouterpad Odoorn met uitkijktoren; Poolshoogte.

Gepubliceerd op 21 oktober 2021 om 14:07

ouders met kideren op toeren: Poolshoogte in Odoorn

Wat is het kabouterpad bij Poolshoogte?
Uitkijktoren de Poolshoogte is gelegen op een heuvel in boswachterij Odoorn. De top van de heuvel ligt op 38 meter boven NAP.

In 1934 werd in opdracht van de boswachter een heuvel van 13 meter hoogte gerealiseerd. De heuvel kreeg de naam Poolshoogte. Vanwege de groei van de omringende bomen, werd er in in 1968 een brandwachttoren op de heuvel gebouwd. Toen de toren zijn functie verloor werd deze in 1999 afgebroken. In het jaar 2000 werd er opnieuw een uitzichttoren gebouwd en deze is nu voor publiek toegankelijk.

In het mooie bos rondom de toren zijn verschillende wandelroutes gemaakt. één daarvan is het kabouterpad. Je volgt de bordjes van heksje ipsewips en loopt zo een route van 1,5 kilometer. Je kunt een boekje uitprinten, voor een extra beleving: kaboutertocht boekje.  

 

Hoe kom je bij Poolshoogte?
Je vindt de toren aan de boswachter Meelkerlaan 5, 7873 TE Odoorn. Er is een ruime parkeerplaats die je meteen bij de routepaal brengt. Kan niet missen. Je kunt starten in het restaurant voor een kopje thee/koffie of je kiest ervoor eerst te wandelen en af te sluiten bij het restaurant. De ingang van de toren wijst voor zich.

welkom bij poolshoogte
routepaal kabouterpad Odoorn

Eigen ervaring
Wij liepen de kabouterroute in Odoorn met een buggy. Hoewel het niet geheel buggy of rolstoelproof is was het wel te doen met een buggy. De route is kort maar uitdagend. Wij hebben de route zonder opdrachtenboekje gedaan, wat in principe prima is. Met opdrachtenboekje ben je langer onderweg en zou je meer uitdaging kunnen vinden tijdens de route.

 

Wij zijn gestart met het beklimmen van de toren en dat was voor onze kinderen wel indrukwekkend. Je komt boven de bomen uit en hebt een prachtig uitzicht! De trappen zijn wel wat gevaarlijk en het eerste gedeelte is een keienpad omhoog, wat met een buggy niet te doen is. Het is wel wenselijk dat je als ouder met je (jonger) kind meeloopt.

 

Na het beklimmen van de poolshoogtetoren hebben wij het kabouterpad gelopen van 1,5 kilometer. Je komt precies bij het begin uit, waar je heerlijk op het terras kunt zitten. De kinderen kunnen spelen op een open veld, waar jammer genoeg geen speeltoestellen staan. De kaart is uitstekend en een prima prijs-kwaliteit verhouding.

 

Het was een leuke ervaring passend bij de leeftijd van mijn kinderen (6 en 4 jaar). De route gaat door het bos en is wat heuvelachting. Bij helder weer kun je Duitsland zien vanaf de toren!

meisje beklimt poolshoogte toren bij Odoorn

Wat is er in de omgeving te doen?
Bij poolshoogte zelf zijn meerdere wandelroutes te lopen, de schapenparkroute van 7,5 kilometer of de poolshoogte route van 6,2 kilometer. Natuurlijk kun je de toren beklimmen en er zit een restaurant.

 

Ben je opzoek naar andere kabouterpaden? Kijk dan eens hier: overzicht met alle kabouterpaden in de provincie Drenthe zelf vind ik het Boomkroonpad een aanrader.

 

Voor jongere kinderen is Kabouterland Exloo een aanrader. Kom lopen in de grotten opzoek naar kabouters en allerlei (exotische) dieren. Zowel binnen als buiten kun je je hier vermaken. Ideaal voor slecht weer ook. Buiten is een overzichtelijke speeltuin waar papa en mama lekker op het terras kunnen zitten en de kinderen heerlijk kunnen spelen. Kabouterland is leuk tot een jaar of 8.

 

Erg leuk en leerzaam in deze omgeving is het Hunebedcentrum. Hier vind je het grootste hunebed, een keien tuin en een expositie over de oertijd. Leuk voor jong en oud!

 

En heb jij de toren bij Poolshoogte al eens beklommen? Wat vond jij ervan?

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.