Met nog net het Kerstdiner achter de kiezen wil ik het graag met jullie hebben over oud en nieuw en de tradities die daar bij horen.
Oud en nieuw wat houdt het in?
De viering van Oud en Nieuw begint met oudejaarsavond. Voor de meeste mensen kent oudejaarsavond een avondvullend programma. In Nederland wordt deze avond gekenmerkt door een gezellig samenzijn met vrienden en familie, waarop er wordt gegeten en gedronken.
Dit gebeurt vrijwel overal ter wereld, maar wat Nederland in dit geval van andere landen onderscheidt, is het eten van oliebollen en appelbeignets. Deze lekkernijen worden vrijwel exclusief gegeten op oudejaarsavond. Het is een typisch Nederlandse traditie.
Wat voor tradities zijn er nog meer?

Carbid schieten
Carbidschieten of melkbusschieten is een plaatselijk gebruik in sommige zuidelijke, noordelijke en oostelijke streken van Nederland. Het vindt gewoonlijk plaats op of rond oudjaar. Hier meestal op oudjaarsdag. Het doel van het carbidschieten is een zo luid mogelijke knal te maken. Dit is te bereiken door een goede verhouding van carbidstenen en toegevoegd water te zoeken. Je vult een melkbus met carbidstenen en water en sluit deze af met de deksel of met een bal. Een buurtje langs een gaatje in de onderkant en zo creëer je enorme knap. Meestal gaat dit gepaard met een biertje en een oliebol.
Wil jij weten wat de techniek achter Carbid schieten is en wat de risico’s zijn? Lees dat dit: Carbidschieten.
Kniepertjes bakken
Kniepertjes zijn oer Hollandse harde en dunne wafeltjes. Deze worden vooral gemaakt rondom de jaarwisseling. Kniepertjes worden vooral veel gegeten in Salland, Drenthe, Twente, Groningen en de Achterhoek. Ze worden in een speciaal wafelijzer gebakken, oorspronkelijk zijn dit smeedijzeren knijpijzers die boven het vuur werden gehouden. Hier vind je een recept voor de lekkerste kniepertjes.
Aftellen naar het nieuwe jaar:
De belangrijkste traditie tijdens Oud en Nieuw is het aftellen naar het nieuw jaar. Diverse kanalen zenden een speciaal oudejaarsprogramma uit. Dit varieert van spelshows tot speciale loterijen en live verslagen van feestelijke vieringen door heel het land. De laatste minuten voor middernacht zenden tv-stations de traditionele countdown naar middernacht uit. Om klokslag twaalf uur gaan overal de champagneflessen open en wensen mensen elkaar gelukkig nieuwjaar.

Vuurwerk afsteken
Na het proosten met champagne en het uitspreken van de gelukwensen, gaan mensen massaal de straat op om vuurwerk af te steken. Het is een traditie die hoort bij Oud en Nieuw. In sommige culturen staat het afsteken van vuurwerk voor het verjagen van boze geesten, om zo met geluk, gezondheid en voorspoed het nieuwe jaar te kunnen beginnen. In ons land, is het puur een viering en uiting van vreugde. Hoewel er in de loop van de avond vaak al begonnen wordt met afsteken, vindt het hoogtepunt om middernacht plaats en kan dit doorlopen tot diep in de nacht.
Wil jij nog meer weten over typische Nederlandse tradities? Of wil je juist weten wat men in het buitenland doet tijdens oud en nieuw? Mama liefde schreef er een leuk blog over: Tradities Oud en Nieuw; 29 typische gebruiken in Nederland, Europa en wereldwijd.
Persoonlijke favoriete traditie: Oliebollen bakken
Mijn persoonlijke traditie met oud en nieuw is natuurlijk het oliebollen bakken. Geen oud en nieuw feestje is compleet zonder oliebollen of appelbeignets. Bijna alle Nederlanders eten een oliebol rond de jaarwisseling.
Ieder jaar weer op oudejaarsdag bak ik in de schuur onze eigen oliebollen. Heerlijk! Het mooie aan oliebollen bakken is dat het nooit kan mislukken. Kind kan de was doen. Je kunt eindeloos variëren met het bakken van oliebollen. Denk eens aan: rozijnen, appel, chocolade, kaas of gewoon naturel!
Benodigdheden om oliebollen te bakken:
Voor het bakken van oliebollen heb je niet veel nodig. Een pak oliebollenmix, water, een mixer en een grote bak. Je kunt het meel met het water mixen en dan afdekken met een vochtige (thee)doek. Het oliebollen deeg moet ongeveer 45 kwartier rijzen. Tijd om de frituurpan of een andere grote pan te vullen met zonnebloem olie. Even op temperatuur laten komen en je bent klaar om te bakken.

Het bakken van oliebollen:
De professionals zullen zeggen dat je een ijscolepel moet gebruiken maar ik gebruik twee soeplepels en dat wil ook prima. Je krijgt dan niet altijd even mooie ronde oliebollen. Maar ik vind het juist wel schattig. Met de twee soeplepels maak ik een bolletje van de deeg en laat deze langzaam in de frituurpan met zonnebloem olie zakken.
Het mooie aan het bakken van oliebollen is dat het allemaal vanzelf gaat. Zodra het deeg aan de onderkant gaar is, dan draait de oliebol zichzelf om! Ideaal. Na een paar minuutjes is ook de andere kant gaar en kun je de oliebollen met een spaan uit het vet halen. Zelf laat ik ze uitlekken in een vergiet met een stuk keukenpapier erin. Als ze iets zijn afgekoeld kun je ze eten met een beetje poeder suiker. Hmm.
Wist je dat je oliebollen ook prima kunt invriezen?
Zodra ze afgekoeld zijn kun je de oliebollen in de vriezer doen. Zo kun je in de zomer nog eens wat ontdooien en opwarmen in de magnetron! Heerlijk.
Wat zijn jouw tradities met oud en nieuw? Heb jij al eens zelf oliebollen gebakken?
Dit blog is in samenwerking geschreven met Koopmans. Wil jij weten wat een blogger voor jouw bedrijf kan betekenen? Kijk dan even bij Samenwerkingen of neem Contact met mij op.
Liefs Lisanne

Reactie plaatsen
Reacties