Dit moet je regelen wanneer je zwanger bent, maar niet wilt trouwen!

Gepubliceerd op 26 januari 2022 om 15:31

Ik snap best dat trouwen in 2022 niet meer heel erg populair is. Maar wat als je niet wilt trouwen maar wel samen een kind krijgt? Wat moet je dan allemaal regelen en vastleggen? Wanneer je niet getrouwd bent en wel samen een kindje verwacht zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Denk bijvoorbeeld aan een samenlevingscontract, je kind erkennen en het hebben van ouderlijk gezag. In dit blog neem ik je mee in alle zaken die je moet regelen wanneer je een kind krijgt maar niet getrouwd bent.

zwanger maar niet getrouwd

Wanneer je verliefd bent en gaat samenwonen denk je misschien niet meteen aan afspraken en contracten. Je denkt aan een leuk huis, een gezamenlijke vakantie en aan kinderen. Jullie willen niet trouwen, maar het is wel van belang dat er afspraken op papier staan. Zeker wanneer er kinderen komen als je niet getrouwd bent zijn afspraken van belang. Het liefst ga je hiermee langs een notaris!  

Deze afspraken leg je vast middels een samenlevingscontract. 

 

Online afsluiten van een samenlevingscontract

Wist je dat je tegenwoordig online een samenlevingscontract kunt afsluiten? Je vult dus alles thuis al in (dit scheelt uren bij de notaris zitten) en je gaat alleen naar de notaris om een handtekening te zetten. Het online invullen van een samenlevingscontract gaat dus veel sneller en is daarom goedkoper! Ideaal. 

Samenlevingscontract als er kinderen komen

Wanneer je een samenlevingscontract hebt (en dus niet getrouwd bent) betekent dit niet, dat er bij de komst van kinderen, beide ouders het gezag hebben. De moeder krijgt het ouderlijk gezag, de vader moet het kind erkennen om het gezag te krijgen. Je kunt je kind erkennen tijdens de zwangerschap, bij het doen van aangifte van je kind of zelfs op latere leeftijd van het kind. Het erkennen van je kind gaat vrij eenvoudig met het invullen van een formulier. Let op! Met het aanvragen van de erkenning, ben je als ongehuwde partner nog niet de wettelijke vertegenwoordiger van je kindje. Daarvoor moet je eerst nog ouderlijk gezag aanvragen. Dat kan pas na de geboorte. De aanvraag voor het ouderlijk gezag verloopt via de rechtbank en kun je online indienen via gezag aanvragen.

wat moet je regelen wanneer je kinderen krijgt maar niet getrouwd bent?

Niet getrouwd maar wel samen een kind

Omwille van de kinderen is het belangrijk in een samenlevingscontract afspraken te maken over de zorg voor minderjarige kinderen mocht de relatie eindigen of één van de partners wegvallen. Bij het op stellen van een samenlevingscontract wordt ook vaak een testament opgesteld. Je kunt in een samenlevingscontract of testament afspraken maken over de kosten voor levensonderhoud, is er sprake van alimentatie en bij wie gaan de kinderen verblijven. Als dit wordt vastgelegd betekent dat veel zorgen minder mocht het misgaan. 

 

Lees hier Hoe kan een kind verder na het verlies van een ouder? Waarin per leeftijd wordt beschreven hoe het rouwproces bij kinderen gaat na het overlijden van een ouder.

 

Wanneer je getrouwd bent hoef je geen samenlevingscontract, geen erkenning en geen aanvraag van het ouderlijk gezag te regelen. Zelf trouwde ik in 2014 en dit is hoe ons huwelijk en 'het huwelijksaanzoek' ging. Voor mij was de meerwaarde van een huwelijk dat ik dezelfde achternaam als die van mijn kinderen kreeg. Als je niet getrouwd bent moet je een aantal dingen regelen wanneer je zwanger wordt.

 

‘Zwanger en een samenlevingscontract? Dan moet je partner het kind erkennen en ouderlijk gezag aanvragen!’

 

Niet getrouwd, wel een kind
Wanneer je niet getrouwd bent, maar wel een kind krijgt is het verstandig om langs de notaris te gaan om het een en ander vast te leggen. Bijvoorbeeld een testament. Zo voorkom je bij overlijden van je partner dat je kind het helft van het huis erft. De overgebleven ouder kan dan met een schuld komen te zitten. Bij het overlijden gaat de erfenis namelijk naar het kind (als dit kind erkend is). Het is daarom noodzakelijk dat wanneer er kinderen komen je via de notaris wettelijk dingen laat vastleggen. Zoals een samenlevingscontract en een testament.

 

Niet getrouwd maar wel zwanger in het kort:

- Zorg voor een samenlevingscontract met duidelijke afspraken over de woning.
- Regel met een samenlevingscontract ook een testament.
- Laat de partner het kind erkennen
- Vraag ouderlijk gezag aan.

 

 

Zijn jullie eigenlijk getrouwd? Waarom wel of waarom niet?

 

 

Dit blog is in samenwerking geschreven met nunotariaat. Wil jij weten wat een blogger voor jouw bedrijf kan betekenen? Kijk dan even bij Samenwerkingen of neem Contact  met mij op.

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.