Uitje Drenthe: Familiepad Dwingelderveld

Gepubliceerd op 31 januari 2022 om 13:36

Wat is  het familiepad Dwingelderveld?
Op twee plaatsen in het Dwingelderveld ligt een speciaal voor mensen die minder mobiel zijn, slecht ter been of voor mensen met een buggy een verhard familiepad. Het Familiepad bij Spier is een verharde route van 2,5 kilometer, die begint en eindigt bij het Natuurpoort Spier. De route voert voornamelijk door de beschutting van het bos en onderweg zijn er meerdere picknickbankjes te vinden. Je start bij de boslounge, waar ook de start is van het plankenpad Dwingeloo.

Familiepad Dwingelderveld

Verhard familiepad

Het tweede familiepad van het Dwingelderveld is te vinden bij schaapskooi Achter 't Zaand
In 2014 is het Familiepad aangelegd, dat begint - en eindigt - bij de schaapskooi aan het Achter 't Zaand. Dit verharde pad is ongeveer drie kilometer lang en kan halverwege 'ingekort' worden. Langs de route zijn enkele picknickbankjes geplaatst. Deze route voert door het open heidegebied, met prachtige vergezichten, en vlonders over het water.

Wandelroutes Dwingelderveld

Hoe kom je bij het wandelpad Dwingelderveld?

Om bij de eerste route te komen rij je naar: Oude Postweg 12, 9417 TG Spier. Er is een grote parkeerplek en alle routes starten vanaf de boslounge waar je een kopje koffie kunt kopen. Er is een kibbelhoekwandeling van 6 kilometer, boswandeling Spier van 5,5 kilometer (met  plankenpad) en je kunt door de natuur wandelen om bij uitkijkpunt Schapenkop te komen deze wandeling is 1,3 kilometer en brengt je naar een uitkijkpunt langs de snelweg (route is niet verhard).

 

Voor de tweede route ga je naar: achter het zaand, 7963 RA Dwingeloo. De start van het familiepad is bij de parkeerplaats Achter ’t Zaand van Staatsbosbeheer, bij het informatiepaneel. Maar je kunt de wandeling ook oppakken bij de schaapskooi. De wandeling is 3 kilometer en is niet in het veld aangegeven, volg het betonnen pad.

Familiepad bij Spier

Eigen ervaring met het Familiepad bij Spier

Wij liepen de eerste route in Spier. Het was een makkelijk te bewandelen pad, doordat er een verhard pad was aangelegd. Geen geploeter met de buggy door het mulle zand. Met de inval van de herfst was de natuur prachtig en onderweg kwamen we paddenstoelen tegen. Het is een druk bezocht wandelpad, waar honden toegestaan zijn. Voor de kinderen was het lang en uitdagend genoeg. Terug gekomen bij het begin punt is er een speelplek met een waterpomp en houten dieren waar de kinderen kunnen spelen. We zijn ook nog richting de uitkijktoren gelopen, dit pad is niet verhard en was met de buggy lastiger, maar wel te doen. De route naar het uitkijkpunt is erg mooi, ook omdat het glooiend is, de kinderen kunnen omhoog klauteren en naar beneden rennen! Omdat je niet op een verhard pad loopt ben je nog meer in de natuur, en is dit een ultieme boservaring! Leuk voor de zondagmiddag met een lekker herfstzonnetje. 

Langs het familiepad Dwingelderveld zijn picknick banken

Wat is er in de omgeving te doen?

Dwingelderveld is natuurlijk een prachtig natuurgebied. In Ruinen zit het Bezoekerscentrum Dwingelderveld. Het bezoekerscentrum heeft een expositie die ieder half jaar weer anders is. Er is ook een vaste expositie met alles wat het Dwingelderveld bijzonder maakt. In de vaste expositie staan vijf thema’s centraal:

  • Water: over het Dwingelderveld als nat heidegebied;
  • Vogels: over bijzondere soorten als de kraanvogel;
  • Het Drents heideschaap: een ranke en ruwharige schapensoort die al sinds 4000 v.C. hier voorkomt;
  • OERRR: het kinderprogramma van Natuurmonumenten;
  • De geschiedenis van het natuurbehoud in Nederland.

In de vakanties zijn er allerlei activiteiten voor kinderen.

In Ruinen zit ook Schaapskudde Ruinen. Hier kun je iedere dag de schapen zien komen en gaan naar de schaapskooi. Kun je niet genoeg krijgen van een schaapskooi? In de omgeving zit schaapskooi achter ’t zaand in Lhee. Ook wel: Dwingelder schaapskudde,  genoemd. Hier kun je zelf knuffelen met schapen!

 

Heb je even genoeg van het wandelen en het knuffelen met de schapen? Sluit je dag dan af bij Theehuys Anserdennen.  Voor een heerlijk kopje thee met een gebakken taartje!  

 

Je kunt ook prachtig wandelen in het Mantingerzand.

 

Kende jij het natuurgebied Dwingelderveld al? Of ga je het nog eens bezoeken?

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.