Prachtig wandelen in het Mantingerzand in Drenthe. Uitje met kinderen.

Gepubliceerd op 31 januari 2022 om 13:37

meisje loopt tussen de heide in drenthe

Als echte natuurliefhebbers kunnen wij in Drenthe ons hart naar hartenlust ophalen. Wat wandelen we er op af in onze mooie provincie. Onlangs ontdekte wij het Mantingerzand in Drenthe, dit is tevens een prachtige plek voor een fotoshoot. In de maand augustus staat de heide in bloei en is het een paarse massa die een prachtig decor biedt voor iedere fotograaf.

 

Het Mantingerzand (ook wel Mantingerveld genoemd) in Mantinge ligt tussen Hoogeveen en Westerbork. Als je op de navigatie Mantingerdijk 10 invoert kun je parkeren op P1. Je kunt hier kiezen tussen vier verschillende routes die je langs verschillende hoogtepunten leiden.

 

De rode route is 4,5 kilometer. De witte route is 12 kilometer, er is een rolstoelvriendelijke route van ongeveer 1,5 kilometer en er is een gele wandelroute van 4 kilometer (de gele route start in Nieuw Balinge). De routes leiden je langs verschillende hoogtepunten:

 

Droge heide
Het Mantingerveld is wisselt bedekt met stuifzand, jeneverbesstruiken en natte heide. Af en toe kun je hier een konijn zien huppelen.

man loopt op de heide in drenthe

Natte Heide
De vennen en poelen die aangelegd zijn trekken allerlei amfibieën, reptielen en insecten aan in dit gebied.

Ringslangen
In het Mantingerveld in Drenthe kun je ringslagen vinden. Ze leven in het water en op het land. Pas als ze helemaal door de zon zijn opgewarmd kunnen ze op jacht naar: kikkers, muizen en salamanders.

Kikkers en padden in het Mantingerveld
Vanaf het voorjaar tot aan het najaar kun je verschillende kikkersoorten horen (en zien).

Veenpluis
Veenpluis bloeit van juli tot aan augustus, de katoenen bolletjes wuiven in de wind.

Heideschapen
Op het rond het Mantingerzand grazen runderen en heideschapen. Samen zorgen zij ervoor dat de heide niet dicht groeit.   

Roodborsttapuit in Drenthe
De beschermde vogelsoort: roodborsttapuit komt voor in het Mantingerveld. Je herkent hem aan zijn donkere kop met witte halsvlek en rode borst.

Struinen
In het Mantingerveld liggen drie gemarkeerde wandelroutes, maar je mag ook van de paden of om lekker over de heide heen te struinen. Wie struint, ziet meer.

Klimbomen
In het Mantingerveld vind je veel klimbomen. Enorme, oude bomen met verschillende vertakkingen. Ideaal om in te klimmen en hier dus toegestaan. Leef je uit!

 

Onze ervaring in het mooie Mantingerveld te Drenthe.
Wij liepen de rode wandelroute, deze is 4,5 kilometer lang en leid je door het zand, tussen het heide door en door het bos.  Een afwisselende route tussen de dicht begroeide bossen door en over de open vlaktes. Voor de kinderen een uitdagende route omdat het niet recht toe recht aan is, maar veelal glooiend is. Met steeds een wisselend decor tussen bos en heide. De paarse kleuren maken indruk op de kinderen en ik geef toe: ook op mij. Wat is het hier prachtig.

kinderen in drenthe

Tip: Ga eens stilstaan en luister even 30 seconden naar wat je hoort. Niets he? Wat is stilte toch prachtig.

 

Op zoek naar een korte route met klimtoestellen voor kinderen? Uitje in Drenthe: Roekpad, Echten

 

Wij vonden het verrassend rustig en ongelofelijk stil in het Mantingerveld. Wat hebben we genoten van dit paarse landschap. Wij hadden een buggy mee, maar het pad was niet buggyproof. Gelukkig heb ik een hele sterke man 😉

Voor kinderen van 4,5 en 6 jaar is de route net te doen. Ik zou niet met jongere kinderen gaan omdat de route omhoog gaat en over boomstronken loopt, ook loop je door het losse zand. Net toen mijn dochter begon te mopperen dat ze nu toch wel graag naar de auto wilde, zagen we het eindpunt.

 

De route is niet ergens af te snijden.

Ik heb zelden zo’n mooi wandelgebied gezien.

Op zoek naar meer leuke uitjes in Drenthe? Kijk dan eens op Waanzinnige Wereld hier vind je de mooiste plekjes, wandelroutes en activiteiten in Drenthe.

 

Je kunt ook het Familiepad in Dwingelderveld lopen.

Gastronomisch Genot in Charmant Eethuis

Ik zou de route morgen zo weer lopen, wat heb ik hiervan genoten en wat is het een prachtig stukje natuur in Drenthe. Wil je in de nabije omgeving graag een hapje eten of wil je kamperen in dit mooie stukje natuurgebied? Dat kan bij natuurkampeerterrein de Voscheheugte. Je kunt hier in een mini natuurhut kamperen tussen het heide en de runderen.

 

 

 

In dit blog zitten affiliatie links verwerkt, dat betekent dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via mijn link.

Voor jou is het product niet duurder, van de opbrengsten onderhoud ik mijn website! Dus alvast bedankt.

 

Kende jij Mantingerveld al? Ga je het ook eens bezoeken?

 

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.