Uitje Drenthe: Plankenpad Dwingeloo.

Gepubliceerd op 31 januari 2022 om 13:40

Op zoek naar een wandeluitje in Drenthe? Heb je het Sabeltandtijgerspoor al eens gelopen? Uitgekeken op het Belevingspad Hoogersmilde en kun je Roekpad wel dromen? Dan heb ik een nieuw uitje voor je.

 

Wij liepen namelijk laatst het Plankenpad in Dwingeloo. De Boswachterij Dwingeloo is een gebied van circa 1800 hectare in eigendom van Staatsbosbeheer. De boswachterij maakt deel uit van het Nederlandse Nationaal Park Dwingelderveld

Het plankenpad in Dwingeloo

Wat is het Plankenpad Dwingeloo?

Het Plankenpad in Dwingeloo is een wandelroute van 5,5 kilometer door het bos. Halverwege zijn plankenpaden aangelegd en loop je dus over een Plankenpad over het heide en door het bos. Een ultieme Drenthe ervaring. Plankenpaden worden gemaakt over de natte gedeelten van het bos zodat deze begaanbaar zijn voor mensen. Het zijn dus stukken bos die je anders niet altijd zou kunnen betreden.

 

Waar ligt het Plankenpad Dwingeloo?

Om bij het startpunt van deze wandelroute door het Dwingelderveld te komen neem je vanaf de A28 afslag Spier. Je volgt de borden Dwingeloo, je kunt bij hotel Van der Valk Spier gratis parkeren. Navigatie: Parkeerplaats Oude Postweg, Spier.

Naast de ingang van de parkeerplaats bevindt zich Boslounge Spier. Dit is het startpunt van een aantal wandelroutes door het Dwingelderveld. Je kunt hier een kop koffie of thee kopen of een lekker ijsje.  

Achter De Boslounge staat een houten paal waarop de verschillende routes worden aangegeven. Voor Het Plankenpad volg je de witte bordjes.

Onze bevindingen van het Plankenpad

Ik ken een wijs iemand die ooit eens tegen mij zei: Als je geen verwachtingen hebt, dan valt het ook niet tegen!

Ik had dus wel verwachtingen over het Plankenpad. Als je googelt kom je niet veel tegen over dit pad. Geen persoonlijke verhalen. Alleen de plaatjes van de planken in het bos. Mijn verwachting was (misschien naïef) dat ik 5 kilometer over planken zou lopen. Vanaf het begin zocht ik met spanning naar de plankenpaden, maar tevergeefs konden wij ze niet vinden. Mijn kleuter meneer was al enigszins teleurgesteld omdat hij niet kon rennen en klimmen op de planken. Pas na ongeveer 3,5 kilometer (door het prachtige bos en de mooie Drentse natuur) kom je de beroemde ‘plankenpaden’ tegen. Daar eindelijk konden we over de planken lopen.  Ik begon al te twijfelen of we wel de goede route hadden gekozen en hebben zelfs al aan andere wandelaars gevraagd of zij ook naar het Plankenpad wilden of niet. Ook hun antwoord was weifelend. Ja wij zijn ook op zoek naar het Plankenpad.

plankenpad bij dwingeloo

Eenmaal de planken gevonden was het leuk om even iets anders in de route te hebben. Voor mijn zoon van bijna 6 was 5,5 kilometer ook ver genoeg, juist de planken aan het eind maakte dat hij het volhield en nieuwe energie kreeg.

Aan het eind van de route hebben we een ijsje gegeten bij de Boslounge, waar ook een klein speeltuintje met een waterpomp aanwezig is.

Ik vond het Plankenpad niet spectaculair en mis voor mijn kinderen (die nog wat jonger zijn en dus geen kilometers door het bos wandelen) iets van speeltoestellen zoals de eerder benoemde paden wel hebben. Verder is het Dwingelderveld natuurlijk een prachtig stukje mooie natuur. Voor de gewone wandelaar een prachtige route om te lopen!

Er zit ook nog een leuke wandelroute voor kinderen bij het Dwingelderveld: Uitje Drenthe: Familiepad Dwingelderveld

jongen op het plankenpad Dwingeloo

Omgeving Dwingeloo:

Wat er in deze omgeving nog in de buurt is: is het Beleefpark Dwingeloo, wat nog op ons to do lijstje staat. Dit is een klim en klauterbos met speeltoestellen over het hele park verdeeld. Slingeren en balanceren tussen de bomen, is het een (te) warme dag? Dan kun je lekker zwemmen in het buitenzwembad. Ik denk dat wij dit uitje nog maar even gaan plannen!

 

Is het slecht(er) weer en wil je er toch op uit in deze omgeving? Indoor Speeltuin de Noordster is in Dwingeloo. Onder een dak van 240 m2 kun je spelen, klimmen en klauteren, geheel in stijl van de ruimte en de planeten. Dit is op een vakantiepark, maar ook toegankelijk voor toeristen of mensen uit de omgeving. Kinderen kunnen in een echte controleroom ruimtemissies aansturen! Hoe cool.

 

 

 

En ga jij het Plankenpad lopen? Welke wandelroutes trekken jou aan?

 

In dit blog is een affiliatielink verwerkt, dat betekent dat ik een percentage krijg van het aankoop bedrag omdat je via mijn site hebt gekocht. Het product wordt voor jou niet duurder. 

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.