Overzicht van de leukste wandel-en kabouterpaden voor kinderen in Drenthe

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 13:52

Met het mooie weer op komst krijg ik wel weer zin om erop uit te gaan met de kinderen. Ik schrijf vaak een apart blog over een wandelpad, wat er te doen is en hoe je er komt. Dit keer besloot ik de leukste gratis wandelpaden en kabouterpaden in Drenthe op een rijtje te zetten. Lees je mee?

overzicht van de leukste wandel-en kabouterpaden in Drenthe

Drentse wandel en kabouterpaden die ik al eens gelopen heb:
Roekpad Echten
Het Roekpad, Echten heb ik met mijn kinderen gelopen, nog voordat deze helemaal vernieuwd werd. Een leuk en begaanbaar pad met speeltoestellen en een picknick plaats aan het eind. De route is ongeveer 1,5 kilometer lang en helemaal gratis.

 

Sabeltandtijgerspoor Exloo
Het Sabeltandtijgerspoor in Exloo is een gratis wandel en speelroute voor avontuurlijke kinderen en ouders. Door het ruige landschap kunnen kinderen klimmen en klauteren op de speeltoestellen. Niet buggyproof.

 

Kabouterpad Odoorn
Bij het kabouterpad in Odoorn zit een uitkijktoren die je kunt beklimmen. Verder is de route te volgen door het zoeken naar een kleine heks. Je kunt een opdrachtenboekje kopen, maar dit is niet nodig. De route zelf is gratis.

 

Familiepad Dwingelderveld
Het familiepad in Dwingelderveld is een begaanbare route en zeker geschikt voor rolstoelen en of buggy’s. De route is gratis en ongeveer 2,5 kilometer. Er zijn onderweg geen klim of klauter mogelijkheden maar aan het eind is er wel een speelplek met een waterpomp. Ideaal bij mooi weer.

 

Wandelpad Mantingerzand
Bij het Mantingerzand in Drenthe kun je een langere route lopen met kinderen (4,5 kilometer) dwars door de heide en andere mooie natuur verschijnselen. Ik heb zelden zo’n mooi natuurgebied gezien. Het nadeel is wel dat de route voor sommige (jonge) kinderen misschien te lang is, het is niet verhard en er staan geen speeltoestellen.

gratis belevingspaden in Drenthe; plankenpad Dwingeloo

Plakenpad in Dwingeloo
Bij het plankenpad Dwingeloo kun je op zoek gaan naar de planken die over de drassige moerassen zijn gelegd. Het nadeel hierbij is dat deze route ook wat langer is (5,5 kilometer) en daardoor minder geschikt voor jonge kinderen, een buggy meenemen is namelijk niet mogelijk.

 

Belevingspad Hoogersmilde
Belevingspad Hoogersmilde is daarentegen wel een geschikte wandelroute voor jongere kinderen. Hij is gratis, niet zo lang en onderweg is er veel te beleven. Je loopt ongeveer 2,5 kilometer en onderweg zijn er veel speelmogelijkheden.

 

Boomkroonpad
Het Boomkroonpad in Drouwen is een uniek uitje voor kinderen. Lopen tussen de boomtoppen, welk kind wil dit nu niet? Ik schreef hier al eens een blog over: Het Boomkroonpad in Drenthe. Een korte route, die niet gratis is.

 

Kabouterpad ‘t witte Zand in Meppen
In Meppen bevindt zich diepverscholen een kabouterpad. Ik kan niet uit persoonlijke ervaring spreken want wij konden hem niet vinden. Maar vanaf camping ‘t Witte Zand in Meppen is in 2018 een nieuw kabouterpad aangelegd die je vanaf de camping kunt volgen en ook te wandelen is met een pony van de camping.

 

Kabouterpad Emmen
Het kabouterpad in Emmen is een korte route door een gedeelte van natuurgebied de Emmerdennen. De route start op navigatie adres Laan van de Bork 101 in de wijk Emmerhout. Je kunt kiezen uit een lange of verkorte route. Tijdens de wandeling kom je mooie houtsculpturen tegen en er zijn genoeg bankjes voor een kleine pauze. Let op: niet geschikt voor kinderwagen en buggy vanwege zandpaden en vele heuveltjes.

 

Houten pad van Theodoor, Orvelte
Een avontuurlijke speelroute bij Orvelte. Het houten pad van het varkentje Theodoor is een niet te missen avontuur in Orvelte. Een korte route die je loopt of allerlei houten bruggen en speelattributen. Het pad is vooral geschikt voor de jongere kinderen. Het pad zelf is ongeveer 300 meter lang. Via de paaltjes met het roze varkentje loopt je een route terug naar het dorp.

gratis speel en wandelpaden in Drenthe; de leuksten op een rij

Drentse wandel of kabouterpaden die ik nog niet gelopen heb:
Wolvenspoor
Een wandelroute die ik zeker met mijn kinderen nog een keer wil lopen is het wolvenspoor. Dit is een route van ongeveer 5 kilometer en je hebt gratis toegang tot deze route door het prachtige Drenthe. Meer informatie vind je hier: Wandelroute het Wolvenspoor Drenthe.

 

Struin en duin pad Norg
In Norg heb je het struin en duin pad zitten met veel natuurlijke belevenissen voor je kind. Een leuk gratis uitje in Drenthe. Wil jij weten hoe deze route er precies uitziet? Kijk dan hier: Struin- en duinpad in Norg, een leuke korte wandelroute in Drenthe.

 

Melkweg pad Hooghalen
In Hooghalen zit een wandelroute voor kinderen genaamd: Melkweg pad. Je loopt een route van ongeveer 2,5 kilometer langs allerlei planeten en borden die informatie geven over de afstand tot de zon etc. Het wandelpad is buggyproof.

 

Belevingsbos Kerkenveld
Een leuk speel-, doe-, wandel,- en belevingsbos in Gemeente De Wolden. Een leuke plek waar kinderen heerlijk in de natuur kunnen spelen. Er een is in het belevingsbos van Kerkenveld een theater in het bos. Over het belevingsbos Kerkenveld is eigenlijk nog maar weinig bekend, maar deze staat zeker op mijn to go lijstje. In het speelbos van Kerkenveld vind je veel houten bruggen, hutten en speelattributen. Je vindt het belevingsbos hier: Jan Haarstraat 34
7926 TC Kerkenveld

 

Kabouterpad Zuidwolde
In Zuidwolde bevindt zich het kabouterwoud waar je heerlijk pannenkoeken kunt eten, maar hier kun je ook een kabouterpad lopen. Ideaal voor jonge kinderen. Meer informatie vind jehier: Pannenkoekenhuis Zuidwolde | Het Kabouterwoud.

 

Kabouterpad de Wiltzangh Ruinen
Op vakantiepark de Wiltzangh in Ruinen is een kabouterpad aanwezig. Een leuke speurtocht waarbij je allerlei opdrachten kunt doen onderweg. Leuk voor kinderen tussen de 4 en 10 jaar.

 

Welke gratis wandelpad in Drenthe ontbreekt er nog op dit lijstje?

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.