7 leuke uitjes in de natuur met kinderen

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 14:42

Nu de zon weer volop begint te schijnen wordt het steeds aantrekkelijker om weer op pad te gaan, lekker genieten van het mooie weer en alles wat Nederland te bieden heeft. En daar hoef je echt niet altijd diep voor in de buidel te tasten; de natuur in Nederland heeft meer dan genoeg te bieden. Daarom deze 7 tips van leuke uitjes met kinderen in de natuur;

7 leuke uitjes in de natuur met kinderen
  1. Boomkroonpad & Speelbos Lorken

In Drenthe vind je het boomkroonpad, de enigste in Nederland. Je begint de wandeling onder de grond waarbij je kennis maakt met het leven onder de aarde. Daarna klim je naar boven en loop je via verschillende hangbruggen tussen torens tot boven de boomkruinen. Zo kan je ook goed zien hoe het bos er vanaf de bovenkant uit ziet en welk leven je daar tegenkomt. We zijn er nu een paar keer geweest in verschillende seizoenen en iedere keer is het weer een groot succes.

Naast het boomkroonpad vind je hier ook een kabouterpad (die je ook prima zonder rugzakje kan volgen) en het speelbos Lorken waar kinderen zich even heerlijk kunnen uitleven. Bij de parkeerplaats vind je ook een restaurant met terras voor een hapje en drankje.

Hier vind je een overzicht van de leukste gratis wandel en kabouterpaden in Drenthe.

 

 2. NP de Maasduinen & Speelbos de Boskoel

Een van de mooiste natuurparken in Nederland is de Maasduinen. Want voor zandduinen hoef je echt niet naar de Nederlandse kust. Je kan hier een mooie wandeling maken langs het meer dat is uitgegraven zodat het zand en grind ergens anders gebruikt kon worden. Het is een prachtige wandeling dat je halverwege kan inkorten door de oversteek te maken met de stabiele veerpont. Via het speelbos de Boskoel loop je zo terug naar de parkeerplaats. Al is het zeker ook een aanrader om te blijven eten bij de Brasserie in de Sluis dat, zoals de naam al aangeeft, zich in de voormalige sluis bevindt.

een schaapskooi bezoeken met kinderen
  1. Schaapskooi bezoeken

Zeker in de lente is dit een populair uitje; Nederland kent nog verschillende schaapskuddes die overdag de heide op gaan met als doel natuurlijke begrazing van het gebied. Aan het einde van de dag komen ze terug bij de schaapskooi en kan je een stukje meelopen. In februari / maart worden hier veel lammetjes geboren waar altijd veel mensen op af komen. Vaak worden dan ook de lammetjesdagen georganiseerd met extra feestelijke activiteiten. Natuurlijk goed te combineren met een wandeling over de heide zelf.

 

  1. Blotevoetenpad Opende

Een unieke ervaring is het lopen van een blotevoetenpad; aan het begin van de wandeling trek je de schoenen uit waarna je op blote voeten de route aflegt. Onderweg kom je dan verschillende ondergronden tegen zodat je letterlijk weer even met de voeten in de aarde (of het water) staat. Een van de leukste (en gratis) blotevoetenpaden in Nederland vind je in Opende bij Groningen. Dit is een mooie wandeling door de polders met onderweg een aantal hindernissen en een strandje waar je kan zwemmen. Ideaal dus voor een zomerse dag. Bij de parkeerplaats vind je een theetuin met natuurspeeltuin en een terras waar je wat kan eten en drinken en natuurlijk je voeten weer schoon spoelen voordat je weer verder gaat.

 

  1. Marker Wadden

Een uniek natuurgebied in Nederland zijn de Marker Wadden; deze kunstmatig aangelegde eilanden in het Markermeer hebben tot doel om de lokale flora en fauna te herstellen. Een van de eilanden is ook te bezoeken (per boot vanaf Lelystad). Je kan hier prachtig wandelen, er is een uitkijktoren en ook diverse vogelkijkhutten. Voor de kinderen is er ook een strand waar ze heerlijk kunnen spelen en uitwaaien. Bij de haven ligt een restaurant waar je wat kan eten en drinken en je kan hier zelfs overnachten in een van de Landal huisjes.

blote voetenpad in Opende
  1. Maisdoolhof Brandevoortse Hoeve

Op de grens tussen Brabant en Limburg vindt je de Brandevoortse Hoeve. Een boerderij met terras en winkel waar ze lokale producten verkopen. Met kinderen is de overdekte speelschuur een aanrader. Echter in de zomer als de mais op komt vindt je hier ook een hele leuke maisdoolhof met speurtocht. In het midden van het veld vind je een uitkijktoren voor als je de weg niet meer weet. Je bent hier zeker wel even zoet mee. Een andere leuke maisdoolhof vind je bij Fleringen.

 

  1. Landgoed Schovenhorst

Een van de leukste uitkijktorens in Nederland vind je aan de rand van de Veluwe bij Putten op Landgoed Schovenhorst. De bostoren is namelijk een hele unieke uitkijktoren die je bereikt na een korte wandeling. Alleen al het beklimmen van deze uitkijktoren is een heel avontuur. Zo kom je halverwege diverse vogelkastjes tegen waar je in het nestje kan kijken. Ook is er een verdieping met een net voor de echte durfals om overheen te klimmen. Anders kan je met de trap naar boven. Helemaal boven vind je nog een verrassing; ook hier vind je namelijk een stukje bos!

 

Lees hier meer over prettige vakantieplekjes met kinderen in Nederland.

 

Welk uitje in de natuur ontbreekt er volgens jou nog aan dit lijstje?

 

Dit is een gastblog geschreven door reis-liefde.nl wil jij ook een gastblog op mijn website? Kijk dan eens bij: Samenwerkingen of neem Contact  met mij op.

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.