Home » Recepten » Aardbeigerechten

Aardbeigerechten

Gepubliceerd op 10 mei 2021 om 20:24

Nu in onze tuin en kas volop aardbeien groeien leek het me leuk mij vast te verdiepen in lekkere aardbei gerechten. Want wat kun je nu allemaal met aardbeien? Behalve alleen aardbeien eten kun je ze ook gebruiken in lekkere gerechten (vooral desserts) gebruiken. Aardbei is favoriet omdat zij vaak lekker zoet zijn. Pas op met baby's en aardbeien. Lees hierover mijn blog: vanaf welke leeftijd mag mijn baby aardbeien?

 

Aardbeifavorieten: 

Ieder jaar maak ik aardbeienjam. Dit is natuurlijk super simpel om te maken.

Aardbeien wassen en koken. Tip: weeg even hoeveel aardbeien je kookt. 1/3e van het gewicht heb je nodig aan (gelatine)suiker die je er door de aardbeien roert.

Tip: een zakje vanillesuiker erdoor is ook lekker.

Zorg dat je een schoon gekookt potje hebt en doe de kokende aardbei massa in het potje. Deksel erop en op de kop zetten. Zo trekt het potje vacuüm dicht en blijft de jam lang houdbaar. 

 

*

*

 

Mochoutaart maar dan anders
Ik ben gek op monchou taart, alleen het is meteen zoveel (een grote taart) dan eten we de komende drie dagen taart. Dus ging ik op zoek naar een kleinere variant die zeker zo lekker is en je prima als dessert kunt serveren.

 

Benodigdheden:

 

  • 250 ml opgeklopte slagroom
  • 200 gr monchou
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 125 gr bastognekoekjes
  • 100 gr frambozen
  • 100 gr aardbeien

 

Plet de bastognekoekjes tot kruimeltjes. Klop de monchou met het vanillesuiker tot een luchtig goedje en roer de opgeklopte slagroom hierdoor. Pak twee mooie glaasjes en verdeel de helft van de bastogne in het glaasje. Doe daarboven een laag monchoumengsel, dan wat aardbeien. Vervolgens herhaal je deze stappen, zo maak je een toren. 

Bewaar het even in de koelkast voordat je dit gaat eten (dan verstijft hij wat). 

 

*

*

 

Mijn eigen aardbei favoriet die in de airfryer moet: Amaretto aardbeibootjes (niet voor kinderen dus!)

Benodigdheden:

 

  • 100 gram aardbeien
  • Amaretto
  • Bladerdeeg
  • 100 gr opgeklopte slagroom
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 ei

 

Snijd de aardbeien door midden en laat deze wellen in de Amaretto (15 minuten) Ondertussen drink ik vaak even een paar slokjes Amaretto (afzien dat koken). Snijd twee strookjes van een cm van het vel blader deeg en leg die op de uiteinden (je krijgt dan een bootje). Prik met een vork gaatjes in het bootje en smeer deze in met ei. Bak het bladerdeegbootje 8 minuten op 180 graden. Vul daarna het bootje met slagroom en leg hier de aardbeien op! 

 

Eet smakelijk.

 

Heb jij nog een leuke aanvulling op gerechten met aardbei? Ik hoor ze graag!

 

 

Liefs Lisanne 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.