Ons Kerstdiner met mosterdsoep en gegratineerde garnalen!

Gepubliceerd op 19 november 2021 om 16:55

Met de kerstdagen in het vooruitzicht deel ik je alvast ons menu. Niet heel erg chique en uitgebreid, wel lekker en een keer iets anders. Bij mijn schoonfamilie is het een traditie om gegratineerde garnalen in tomatenroomsaus te eten. Elk jaar staat dit weer op het menu. Heerlijk. Hierbij het recept. Voorafgaand maak ik een heerlijke mosterdsoep die je best een dag van te voren kunt bereiden (de tweede dag is de soep vaak lekkerder) dit zorgt ook voor minder stress op de dag zelf. Praktische tips om stress voor het kerstdiner te vermijden.

 

Mosterdsoep met stokbrood
Ingrediënten voor 1 liter soep:

1 kleine prei
1 ui
2 teentjes knoflook
30 gr roomboter
40 gram bloem
1 liter kippenbouillon
3 el Groninger mosterd (zelf kies ik voor Franse mosterd)
scheutje room
200 gram spekreepjes
peper en zout naar smaak

mosterdsoep recept

Bereidingswijze:

Dit is een recept gebaseerd op: Groninger mosterdsoep met spek - Uit Pauline's Keuken

 

Snijd de prei in ringen (hou wat achter voor de garnering). Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een ruime pan met de roomboter.

Voeg de bloem toe en gaar dit mee op zacht vuur. Ongeveer 5 minuten (laat het niet bruin worden). Laat het mengsel daarna afkoelen (vuur uit).

Zet het vuur weer aan en voeg al roerend de kippenbouillon en de prei toe. Laat dit even koken op zacht vuur. Totdat de prei gaar is en pureer dan het geheel met de staafmixer tot het glad is.

Voeg de mosterd en een scheutje room toe. Je kunt hier ook de peper en zout toevoegen.

Bak de spekreepjes goudbruin en garneer de soep met de spekreepjes en de achtergehouden preiringen.

 

Liever Tomatensoep zelf maken?

 

Nadat ik het soepje heb geserveerd met een stokbroodje is het tijd voor onze traditie:

 

Gegratineerde garnalen in tomatenroomsaus

Ingrediënten voor 4 personen:

2 pakjes Noorse garnalen a 100 gram
1 (lente) ui
1 tomaat
1,5 eetlepel bloem
2 dl kookroom
1 theelepel bouillonpoeder
peper
1 eetlepel dille
50 gr fetakaas
4 plakken jong belegen kaas

Je hebt 4 ovenschaaltjes nodig.

garnalen recept

                                                                                                                                                                        Garnalen zonder tomatenroomsaus

 

Bereidingswijze:

Garnalen goed droog deppen met keukenpapier. Tomaat ontvellen (onderdompelen in kokend water), zaadjes verwijderen en in stukjes snijden.

Ui snijden en zachtjes aanbakken met de tomaat, bloem erdoor roeren en al roerend de kookroom toevoegen. Zo ontstaat er een gebonden sausje.

Door dit sausje roer je de dille, bouillonpoeder en de peper.

Ovenschaaltje invetten en de garnalen hierin verdelen. Sausje op de garnalen scheppen en hierboven op gebrokkelde feta. Uiteindelijk plakje kaas er over doen.

Je bakt dit af in een voorverwarmde oven (220 graden) ongeveer 20 minuten.

 

Winterbarbecue
Wij besluiten dit jaar ons Kerstdiner af te sluiten met een winterbarbecue. Zie hiervoor: Dit is hoe je een winterbarbecue organiseert!  Met het heerlijke malse vlees van bollensteak. Een keuze uit: rund, kip en varkensvlees voor ieder wat wils. Gecombineerd met heerlijke rode wijnen van de kasteelhoeve. Wil jij zelf ook leren welke wijn bij welke gelegenheid past? Organiseer dan een wijnproeverij op locatie.

 

Ik dub nog een beetje over een toetje? Misschien een Tiramisu of een gerecht met aardbei? Wat zou jij aanbevelen? Of heb je misschien nog een goed advies voor toetje?

 

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.