Hangop maken met kinderen. Dit is hoe je het maakt:

Gepubliceerd op 19 december 2021 om 13:04

Ben je nog op zoek naar een lekker toetje voor na het Kerstdiner?

Dan kun je als activiteit in deze (te lange) Kerstvakantie hangop maken met kinderen.

 

Wat is Hangop eigenlijk?

Hangop is een oud typisch Hollands nagerecht en heel makkelijk zelf te maken. Niet alleen als nagerecht maar ook zeker als ontbijt.

Wat is Hangop precies? Hangop is uitgelekte yoghurt, al het vocht verdwijnt waardoor er een hele dikke romige structuur over blijft. 

Hangop werd vroeger ontzettend veel als toetje gemaakt.

zelf gemaakt hangop met noten, banaan en fudge

Hoe maak je Hangop?

Hangop kun je prima een dag voor het kerstdiner al klaar maken, met kinderen. Alleen de topping erop vlak voor het serveren, smullen maar!

 

Benodigdheden voor 4 personen:

 

De bereiding:

Zelf Hangop maken is helemaal niet moeilijk. Zet een grote kom klaar waar de zeef of vergiet in past. Er moet tussen beide bodems een stukje ruimte over blijven. Maak een theedoek vochtig en leg deze uit in de zeef. Giet een liter volle boeren yoghurt in de theedoek. Zet het geheel een nachtje weg in de koelkast. Je zult ongeveer de helft aan vocht (dit wordt wei genoemd) vinden in de kom en de helft Hangop in de theedoek. Vind je de Hangop te stevig, roer er nog een beetje wei doorheen tot de gewenste dikte. Schep de hangop in schaaltjes. Hangop is heerlijk om naturel te eten. Maar wat 'extra's' is nooit verkeerd. Wat dacht je van aardbei met chocoladestukjes (hagelslag/de gebroken kerstchocoman), banaan met pecannoot en fudge, stoofpeertjes of vijg met walnoot en honing. Uiteraard is een lepel vruchtenjam ook erg lekker!

zuivel boerderij Dalen voor verse melkproducten

Wist je dat Hangop uit de winkel altijd appel bevat? Zonde wat je kunt het zelf lekker maken met verschillende smaken. 

Voor meer variaties en ideeën voor smaken kijk dan hier: Hangop maken is heel makkelijk

 

De boerenyoghurt uit dit recept is afkomstig van Zuivelboerderij Dalen. Waar op de boerderij allerlei producten gemaakt worden van eigen melk. Denk aan: Vla, yoghurt, melk maar ook roomboter!

'De eigenaar van de zuivelboerderij is Lonneke. Zij is sinds 2011 woonachtig op de boerderij, nadat de opleiding Voedingsmiddelentechnologie was afgerond aan het Van Hall Larenstein. Sinds 2016 is zij al werkzaam in de zuivelindustrie (kaas!). Het idee om meer uit de boerderij te halen dan alleen koeien te melken was er altijd al. In 2021 is dit dan ook een feit geworden door eigengemaakte zuivel te gaan maken en verkopen bij de boerderij.'

Neem gerust een kijkje op: Zuivelboerderij Dalen

 

Voor nog meer toetjes inspiratie kijk ook even bij mijn: Aardbeigerechten

 

 

Was jij bekend met Hangop en ga je het eens maken met je kinderen?

 

Dit blog is in samenwerking geschreven met Zuivelboerderij Dalen. Wil jij weten wat een blogger voor jouw bedrijf kan betekenen? Kijk dan even bij Samenwerkingen of neem Contact  met mij op.

 

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.