Ik schreef al een blog over mijn opvoeding. Hoe ik als komkommermeisje opgroeide in het tuinbouwgebied en vanaf mijn 12e levensjaar hard meewerkte in het komkommerbedrijf van mijn ouders. Eet je dan ook veel komkommers? Kreeg ik vaak als vraag en dat antwoord was : Ja. Iedere dag!
De kas van mijn ouders is er helaas niet meer, maar wij hebben in onze eigen tuin wel een hobbykas en een moestuin. Gewoon omdat we dat zelf leuk vinden maar ook omdat we de kinderen graag mee willen geven waar onze groenten en fruit vandaan komen.

Als kinderen weten waar het groenten en fruit vandaan komt, dan willen ze dit vaak ook beter eten. Het nadeel van een groentetuin vind ik wel dat vaak alles in 1x klaar is. Zaai je slaplanten dan kun je na een aantal weken iedere dag sla eten. Aardbeien in de tuin? Dan eet je dagen niets anders dan aardbeien. Wij maken dan ook geregeld zelf aardbeienjam met de kinderen. Gewoon omdat het zonde is om een overschot aan vers fruit weg te moeten gooien.
Lees hier: Vanaf welke leeftijd mag mijn baby aardbei?
Gooi je dan veel groente en fruit weg? Nee, ik probeer zoveel mogelijk meteen op te maken of te bereiden. Ik gooi soms ook een bak gewassen en gesneden aardbeien in de vriezer, om deze later te gebruiken in bijvoorbeeld de yoghurt. Maar je kunt groenten en fruit ook fermenteren.
Wat is fermenteren?
Als je kiest voor fermenteren dan betekent dit dat je de producten waar je dit mee doet langer houdbaar kunt maken. Zo kun je bepaalde voedingsmiddelen waarvan je er op een bepaald moment te veel hebt of die je overhebt, zo behandelen dat ze op een later tijdstip ook nog altijd goed zijn om te eten of drinken. Het is duurzaam en je hoeft niets te verspillen als je voor fermentatie kiest. De definitie van fermenteren is: biologische stoffen omzetten met behulp van bacteriën, gisten of schimmels. En dit is ook precies wat het is. Door natuurlijke schimmels, gisten en goede bacteriën te gebruiken die in producten gemengd met zout zitten, wordt het langer houdbaar en zet je bepaalde bestanddelen om in gezondere alternatieven.

Voordelen van fermenteren
Er zitten een aantal voordelen aan het fermenteren van groenten en fruit.
- Zo bevordert het de smaak en ontstaan er meer vitamines tijdens het fermenteren.
- Je voedsel wordt beter verteerbaar.
- Gefermenteerde producten bevatten gezonde probiotische bacteriën
- Fermenteren is duurzaam
Hoe kan jij leren fermenteren?
Tegenwoordig kiezen er steeds meer mensen voor om voedsel te fermenteren of op andere wijzen langer te bewaren. Je kunt wel veel bewaren in de koelkast of vriezer maar dan zitten er ook grenzen aan de houdbaarheid. Als je op de juiste manier je voedsel fermenteert is het veel langer houdbaar. De smaak kan wel veranderen, maar dit is niet altijd negatief. Zo kun je bijvoorbeeld door fermentatie van witte kool zuurkool maken en druiven fermenteren leidt tot wijn maar je kunt er natuurlijk nog veel meer mee maken.
Als je wilt gaan beginnen met fermenteren is het wel aan te raden om hier een cursus voor te doen, iedereen kan leren fermenteren! Het is wel belangrijk dat je het op de juiste manier doet. Kijk hier voor het aanbod: cursus fermenteren. Dit is een digitaal cursus aanbod waarin je stap voor stap leert fermenteren.
Dus nu je weet hoe je groente en fruit langer kunt bewaren is het tijd dat jij ook gaat beginnen met het aanleggen van een moestuin. Gewoon omdat dit zo leuk is met kinderen. Hier lees je stap voor stap: hoe start je een moestuin voor kinderen?
Hoe leuk is het om groente en fruit vanuit je eigen moestuin meteen te eten of te fermenteren zodat je het later nog kunt eten?
Was jij al bekend met het fenomeen fermenteren?
Dit blog is in samenwerking geschreven met LerenFermenteren.nl. Wil jij weten wat een blogger voor jouw bedrijf kan betekenen? Kijk dan even bij Samenwerkingen of neem Contact met mij op.
Liefs Lisanne

Reactie plaatsen
Reacties